Les conferències tindran lloc a la Sala Capitular de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran i seran gratuïtes amb l'entrada del dia.

Conferències
Quan les fronteres s’esborren
A càrrec de Pep Gorgori
Dimecres 17 d'agost, 19:15 h
Barroc, Classicisme, Romanticisme… Les etiquetes ens serveixen per comprendre millor la realitat, però de vegades esdevenen fronteres i creen compartiments aparentment estancs. Apartar aquestes etiquetes, esborrar les fronteres, ens permet viatjar lliurement a través de repertoris diversos tot posant l’accent en allò que els uneix, i no en el que els separa. Són nexes subtils, un teixit ordit amb els fils de la filosofia, la literatura, la ciència, la religió... El tapís, en definitiva, que ens configura com a éssers humans. En aquesta conferència cercarem els punts en comú entre Haydn, Schumann i Brahms amb el Barroc i entre ells mateixos: una invitació a gaudir de la música, la cultura i la vida des de la coincidència, més que no pas des de la discrepància.
Conferència en català
E. W. Korngold: Les cançons d'un nen prodigi
A càrrec d'Antoni Colomer i Tejada
Dissabte 20 d'agost, 19:15 h
E. W. Korngold constitueix un dels casos més extraordinaris de precocitat musical. Pel seu talent extraordinari - que va enlluernar a Mahler o Strauss -, l'infant semblava destinat a ser el nou Mozart. La Segona Guerra Mundial, però, va determinar el seu futur, i va esdevenir probablement el músic més influent del cinema a Hollywood. Tot i això, el seu llegat tant operístic com liederístic és d'una qualitat extraordinària i cada cop més reivindicat pels intèrprets. Ens endinsarem, doncs, en les cançons d'aquest nen prodigi i genial compositor.
Conferència en català
Carl Loewe i les òperes en miniatura
A càrrec de Sílvia Pujalte Piñán
Dimecres 24 d'agost, 19:15 h
Si en algun cas té sentit afirmar que un lied és una òpera en miniatura és quan parlem, en concret, de balades: acció, narració, personatges, escenes, diàlegs, recitatius... pràcticament tots els ingredients d'una òpera condensats en cinc minuts, una veu i un piano. Tots tenim presents grans balades de Schubert o de Schumann, però hi ha un compositor que s'hi va especialitzar i va excel·lir en el gènere: Carl Loewe. Dotat d'una gran capacitat melòdica i un agut sentit teatral, les seves obres van ser admirades per Schumann, Wagner o Wolf. Loewe va ser, a més, un intèrpret reconegut de les seves balades; les seves gires per Europa, on ell mateix cantava i tocava al piano les seves obres van popularitzar el gènere i van fer de Loewe un cas peculiar de la música del segle XIX a Europa. Ens acostarem a aquest compositor poc escoltat i al seu món habitat per personatges de llegendes, mítics i sobrenaturals.
Conferència en català
Sonates i partites per a violí de Bach, entre el virtuosisme i la hausmusik
A càrrec de Joan Vives
Dissabte 27 d'agost, 18:15 h
Quan ens submergim en l’univers sonor de Bach, la primera sensació compartida és la d’haver entrat en un reialme sonor sense fronteres, farcit d’idees, de creativitat musical en estat pur i que no es circumscriu només a les obres de gran format. També en les expressions més aparentment sòbries del seu catàleg com les Suites per a violoncel sol o les Sonates i Partites per a violí sol, que esdevenen alhora una veritable síntesi del context musical del gran mestre. Un diàleg entre la tradició contrapuntística inherent als organistes de l’Alemanya luterana del s. XVII, i les noves capacitats creatives que havia comportat l’arribada del violí i la seva adaptació al nou llenguatge virtuosístic del barroc, del que en va esdevenir el rei. En el text necrològic publicat el 1754, Carl Philipp Emmanuel Bach afirma del seu pare que “Des de la seva joventut, i fins arribar a la maduresa, tocava el violí de manera afinada i expressiva. Comprenia les possibilitats dels instruments d’arc de forma completa". Només cal escoltar les Sonates i Partites per a violí sol per entendre que Carl Philipp tenia tota la raó.
Conferència en català