Schubertíada Valdegovía/Gaubea
 
Gaubea
Escenaris
Tuesta

El municipi de Valdegovía/Gaubea, a mitja hora de Gasteiz i tocant a Burgos, ofereix tres bells temples com a escenari de la Schubertíada.

Nuestra Señora de la Asunción, a Tuesta, es construeix durant la transició del romànic al gòtic, i es converteix així en un autèntic llibre d'història d'art medieval. La seva portalada, un conjunt de set arquivoltes historiades, barreja escenes de la vida quotidiana al camp amb altres de més teològiques. En l'actualitat, el seu interior té dos altars, un en un esplèndid absis romànic orientat a l'est i un altre en l'antic lloc del cor, que es vesteix amb un retaule de finals del segle XVI, corresponent a un Renaixement avançat i dedicat a l'assumpció de la Mare de Déu.

San Martín de Batxikabo s'alça el S.XVI, en el lloc que abans havia ocupat un temple romànic. El seu interior custodia un important retaule barroc compost per talles i pintures a l'oli, sis llenços de clara filiació flamenca entre els quals destaquen Sant Martí partint la capa i el Davallament, vinculats a Rubens i Van Dyck. El Servei de Restauració de la Diputació Foral d'Àlaba, en desmuntar el retaule per a la seva restauració, va descobrir darrere seu una pintura mural a la calç realitzada cap a la meitat del segle XVI, és a dir, més de 100 anys abans de la construcció del retaule. En aquest moment es poden admirar in situ totes dues obres.

Nuestra Señora de Angosto, patrona de Valdegovía/Gaubea, es troba en el temple que se li dedica a la rodalia de Villanañe, al final d'un estret congost. Es tracta d'un ampli edifici restaurat a mitjan segle XX, però la seva traça correspon al primer Renaixement de mitjan segle XVI. A l'interior, amb disposició tipus amfiteatre, el seu altar està decorat amb un interessant retaule plateresc, en el qual ocupa el lloc central la imatge romànica de Maria coronada.

MapaValdegovia

Valdegovía/Gaubea (Araba), a 40 km de Vitoria-Gasteiz

Com arribar-hi

Amb el suport de

LAuditori webLogoAFS n H100EiTB 250x100LAuditori web

Organitzat per

EscudoNuevoAyuntamientoValdegovia 250x100 LogoAFS n H100